Obilježavanje Europskog dana jezika u našoj školi

Datum objave: 27. rujna 2024.
Kategorija: Priredbe

Dana 26. rujna u našoj smo školi svečano obilježili Europski dan jezika. Program su osmislili profesori engleskog i njemačkog jezika.

Za prvu točku pobrinula se profesorica Valentina Herčeki koja je pripremila učenicu Martinu Kopanji iz 4. b razreda, a ona je recitirala pjesmu “Herbsttag” poznatog njemačkog pjesnika Rainera Marie Rilkea.

Nakon toga, profesor Jurica Korade održao je zanimljivo izlaganje o važnosti ovog dana. Podsjetio nas je da se Europski dan jezika obilježava od 2001. godine, kada su ga zajednički pokrenuli Vijeće Europe i Europska unija. Glavni cilj je promicanje jezične raznolikosti i poticanje učenja stranih jezika.

Tijekom izlaganja iznio je fascinantne činjenice o jezicima u svijetu. Na primjer, danas postoji više od 7.000 jezika, a više od polovice njih suočava se s opasnošću od izumiranja. Najveći broj govornika imaju kineski, španjolski, engleski. S druge strane, oko 40% svjetske populacije govori jedan od samo osam jezika, dok mnogi manji jezici nestaju. Na kraju svog izlaganja, pustio je audio snimku pozdrava na više svjetskih jezika, što je bilo izuzetno zanimljivo za sve prisutne.

Zatim je profesorica Božica Božoki predstavila zajednički projekt nastavnika stranih jezika – digitalni Hrvatsko-englesko-njemački rječnik na temu “Prodavaonice odjećom”. Učenici su imali priliku vidjeti kako rječnik funkcionira i na koji način im može pomoći u učenju novih riječi i fraza. Rječnik je vrlo zanimljiv i edukativan te se može koristiti i na satu i kod kuće jer ima mnoštvo poveznica na igrice i video priloge sa dijalozima u trgovini na oba jezika.

Nakon toga, mala skupina učenica iz 3. a i 3. b razreda koje je pripremila profesorica Mirela Alebić (3. a: Ema Perić, Ivančica Bačak, Klara Lukarić ; 3. b: Tina Šuvajić, Nikolina Vujašković, Lana Božić, Kristina Jaković, Lara Jurišić) otpjevala je poznatu pjesmicu “Bratec Martin – Bruder Jakob/ Are you sleeping” u kanonu, na njemačkom i engleskom jeziku.   

Profesorica Valentina Herčeki prezentirala je ispit Fit in Deutsch koji provodi Goethe Institut iz Zagreba, a koji su već dvije godine zaredom polagali i naši učenici jer su ih pripremale profesorice Alebić i Herčeki. Učenicima je objasnila kako izgleda ispit te kako se za njega pripremati. Najavila je da ćemo i ove godine nastaviti s pripremama za taj ispit i očekujemo još veći odaziv nego do sada.

Na kraju programa, s ponosom smo uručili certifikate učenicama i učeniku koji su ovog proljeća uspješno položili ispit Fit in Deutsch, što je bilo kruna našeg obilježavanja Dana jezika. Međunarodno priznatim certifikatom o poznavanju njemačkog jezika od ove se godine mogu pohvaliti: Martina Mrgan, Antonia Jozić, Daria Medvar i Leon Brozičević iz 4. a, Manda Jozić i Andrijana Jozić iz 2. b, Ema Bengez i Lorena Tomić iz 4. b i Maja Štogl iz 3. c. Zajedničke fotografije svjedoče ponosu zbog uloženog truda i uspjeha i učenika i nastavnica.

M.A.

Pročitajte još

Održana sjednica Vijeća roditelja

Održana sjednica Vijeća roditelja

26. rujna održana je 1. sjednica Vijeća roditelja Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar. Vijeće roditelja čine po jedan predstavnik roditelja iz svakog razreda, ukupno 11 roditelja. Vijeće roditelja ima zadatak da raspravlja i usvaja Izvješće o radu u prethodnoj...

Pročitajte više
Održana sjednica Vijeća učenika

Održana sjednica Vijeća učenika

Na početku svake školske godine konstituira se Vijeće učenika. Vijeće učenika ima zadaću da raspravi o Izvješću o radu škole, školskom kurikulumu i godišnjem planu i programu rada škole. Vijeće učenika može iznositi prijedloge za unapređenje rada škole, uređenje...

Pročitajte više
Skip to content