Otvorili smo izložbu Zdravka Šabarića

Datum objave: 2. veljače 2024.
Kategorija: Izložbe | Knjižnica

Na svečanom otvorenju samostalne izložbe đurđevačkog umjetnika Zdravka Šabarića u četvrtak 1. veljače 2024. okupili su se učenici naše škole u pratnji svojih nastavnika te velik broj autorovih prijatelja, poznanika, kolega umjetnika i ljubitelja slikarstva te predstavnici medija. Posebno smo sretni što umjetnička događanja u knjižnici prate i cijene naše profesorice u mirovini pa njima i svim ostalim nazočnima zahvaljujemo na dolasku.

Na početku programa glazbenim uvodom počastili su nas učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar, kvartet violina koji čine učenici 4. razreda srednje glazbene škole: Borna Bertić, Nora Ponjević, Marta Čuković i Petar Bajsić, pod vodstvom g. Siniše Pauške, profesora mentora. Odsvirali su dva stavka Valses Poeticos E. Granadosa.

Sve nazočne u publici pozdravila je knjižničarka Tatjana Kreštan i zahvalila autoru što je odlučio dio svog impozantnog opusa predstaviti upravo u našoj knjižnici, a povod ovoj izložbi je Valentinovo. Ovoga puta izložba je zamišljena kao poziv na zaljubljivanje u umjetnost, a simpatična je podudarnost što naš gost slavi imendan upravo na Valentinovo! Iz pedesetogodišnje uspješne karijere Zdravka Šabarića izdvojila je najvažnije momente i nazočnima dala kratak presjek kulturnog i umjetničkog rada.

O opusu koji je odabran za izložbu govorio je dugogodišnji autorov prijatelj, slikar i kulturni djelatnik g. Zoran Homen. Gospodin Homen slikovitim je riječima opisao stvaralaštvo Zdravka Šabarića, ističući glavne motivske preokupacije. Autor slika svoj zavičaj, Podravinu i pokušava oteti zaboravu neke ostatke prošloga života. Tako su česti motivi njegovih slika stare podravske klijeti, drveno pokućstvo, narodni vez, dunje na ormaru, bake na biciklima, pitoreskni seoski pejzaž, kao i pejzaži u različita godišnja doba. Slikar ne bi bio slikar da se ne igra, pa na nekim slikama kombinira stvarnost i maštu, realistično i nadrealno. Najveću vrijednost vidi u tome što je dio naše prošlosti i sadašnjosti trajno zabilježen na Šabarićevim slikama i na taj način sačuvan i za budućnost.

Autor je govorio o svojoj vezanosti za bjelovarski kraj i vezama koje su između Đurđevca i Bjelovara oduvijek postojale. Istaknuo je činjenicu da je zadnji put u Bjelovaru izlagao prije 30 godina, a da mu je ovo 46. po redu samostalna izložba.

U ime Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar autora i goste pozdravila je ravnateljica, gđa Nataša Vibiral. Govorila je o kulturnoj i javnoj djelatnosti školske knjižnice i izložbama u školskoj knjižnici koje su namijenjene učenicima, nastavnicima i svim zainteresiranima. Uz zahvale autoru proglasila je izložbu otvorenom.

U publici su bili učenici 2. b u pratnji nastavnika, Sanje Papić i Darija Elijaša te učenici 3. a razreda. Hvala svima na suradnji, kao i kolegi Jurici Korade. Oko tehničkih poslova pobrinuli su se domar Vladimir Zeman, spremačice Vera Pikivača i Mirjana Sokolović, te i njima zahvaljujem na pomoći. Ravnateljici zahvala što podupire naše izložbe, a Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog na odazivu da glazbom oplemene našu svečanost.

Promotivne materijale, pozivnicu, plakat i katalog oblikovala je knjižničarka te postavila izložbu i koordinirala svečanost. Za fotografije zahvaljujem kolegici Andrei Petrić.

Pročitajte još

Fit in Deutsch ispiti

Fit in Deutsch ispiti

U ponedjeljak, 13. svibnja, bili smo domaćini održavanja ispita Fit in Deutsch A1 i A2 koje provodi Goethe Institut Zagreb. U našoj školi ispit je održan za učenike naše škole te za učenike Turističko-ugostiteljske i Ekonomsko-birotehničke škole, u kojoj je također...

Pročitajte više
Modna revija u našoj školi

Modna revija u našoj školi

Naš projekt "Od tekstila i papira do plastike i mode zajedno plovimo u reciklažne vode" u utorak 14. svibnja 2024. došao je do svoje najdinamičnije etape: organizirana je modna revija pregača koje smo izradili u našoj školi za mališane bjelovarskog Dječjeg vrtića...

Pročitajte više
Skip to content